O lectură de vacanţă

Guillermo del Toro & Chuck Hogan – The Strain • Harper Collins, iunie 2009, 406 pagini, hardcover

Sînt fanul lui Guillermo del Toro de la primul film al francizei Hellboy, iar Pan’s Labyrinth e unul dintre filmele din propriul Top Ten. Nu-i de mirare, așadar, că am comandat The Strain cu mult înaintea apariției efective a volumului – care, apropo, a beneficiat de un trailer extraordinar – bazîndu-mă pe cele știute despre imaginația prodigioasă a lui del Toro. Cei de la Book Depository și-au făcut datoria cu promptitudine și am primit volumul hardcover (ediția britanică, desigur) la numai o zi după lansarea oficială. Am știut încă de-atunci că The Strain avea să fie una dintre cărțile ce aveau să mă însoțească în vacanță. Lecturile-mi de plăcere sînt îndeajuns de rare încît să mi le aleg cu cea mai mare grijă. A, da: Chuck Hogan e autorul unor thrillere cu elemente supranaturale (unul dintre acestea a apărut şi la noi, la editura RAO, la sfîrşitul anilor nouăzeci); e un amănunt important, se va vedea pe mai departe de ce.

Începutul volumului mi-a adus aminte de episodul de debut al serialului Fringe. Un avion aterizează la New York şi, imediat, turnul de control pierde legătura cu piloţii. Se descoperă ulterior că toţi pasagerii sînt morţi, exsanguinaţi, iar cabina e plină de urme ciudate. Ulterior însă, se întîmplă ceva ciudat: pilotul şi trei dintre pasageri îşi revin! Autorităţile declanşează o anchetă de teama unui atac biologic şi intră în scenă un epidemiolog care descoperă la cadavrele pasagerilor manifestări uluitoare, care-l îndreptăţesc să creadă că e ceva necurat la mijloc. Ca în orice thriller ce se respectă, apar personaje cu duiumul în scene scurte şi în aparenţă disparate: vizita unui bătrîn cămătar de origine est-europeană aparent ţicnit, secvenţe din viaţa de zi cu zi a unui deratizator de elită, ne sînt prezentate problemele de familie ale epidemiologului, mai avem şi un şmecheraş de cartier plătit să efectueze un transport misterios…

Pare începutul unui thriller de serie. Pînă cînd se întîmplă ceva şi mai ciudat: cadavrele pasagerilor dispar, iar prin oraş sînt semnalate diferite incidente ce implică indivizi care se comportă straniu. Iar toate acestea se întîmplă nîn cursul nopţii. Epidemiologul nostru, însoţit de colega sa cea frumoasă şi inteligentă, cu care are o relaţie extraprofesională, încep să bănuiască adevărul şi iau legătura cu bătrînul cămătar care pare să ştie ceva concret despre strania epidemie. Încercările de a da o explicaţie ştiinţifică ciudatelor evenimente descrise se combină cu legende vechi de origine (of course!) românească şi, pe nesimţite, thriller-ul cu ameninţări bio-teroriste alunecă spre supranatural şi, prin descrierile extrem de plastice, spre un horror visceral cu vampiri şi zombi. N-am să intru în alte amănunte legate de plot, cartea îşi are meritele sale incontestabile şi merită citită şi descoperită pagină cu pagină.

Cititorul avizat nu va avea dificultăţi în a discerne îndeajuns de limpede cam ce gen de scene a abordat fiecare dintre autori. Hogan se ocupă de părţile aşa-zis realiste, iar Guillermo del Toro de cele cu tentă supranaturală, iar vampirii săi şi istoria lor denotă plastic imaginaţia-i bolnavă (în sens superlativ, desigur). Ca thriller, e o carte oarecum „de serie”; ca roman cu vampiri, e o gură de aer proaspăt pentru cei sătui de adolescenţii palizi, romantici şi cu comportament de emo din maculatura lui Stephenie Meyer. Nu, nu e o capodoperă, dar e o lectură de vacanţă excelentă.

Trebuie să mai precizez că e doar cel dintîi volum al unei proiectate trilogii ce va purta titlul acestui prim roman, The Strain. În ce mă priveşte, am să aştept următoarele volume cu nerăbdare.

Şi, pour la bonne bouche, puteţi viziona mai sus una dintre cele trei variante ale unui trailer făcut profesionist (nu, nu de către del Toro; e posibil ca acesta să îşi rezerve plăcerea de a realiza transpunerea pe peliculă, mai tîrziu? ar fi grozav!) care o să vă determine, în mod categoric, să vă doriţi să citiţi această carte.

Addenda: o ediţie românească a volumului a apărut în mai 2010 la editura Litera. Dacă însă vă doriţi ediţia originală, sînt gata să mă despart de volumul hardcover în schimbul modestei sume de 30 lei plus taxele poştale.

Această recenzie a apărut iniţial în Nautilus, august 2009

Reclame

2 gânduri despre &8222;O lectură de vacanţă&8221;

  1. Pingback: Transformările unui motiv literar – BookReport

Comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s