Apocalipsa în mediul şcolar britanic

Scott Andrews – The Afterblight Chronicles: School’s Out • Abaddon Books, mai 2009, 288 pagini, mass market paperback

Lumea s-a dus dracului în urma unei molime care i-a ucis pe toți aceia care nu au grupa de sînge O negativ. Supraviețuitorii au fost nevoiți să se descurce fără confortul dinaintea colapsului societății, reînvățînd să trăiască într-o lume în care unica lege valabilă e aceea impusă de cel mai puternic, cel mai bine înarmat, cel care a renunțat la restricțiile moralei ante-apocaliptice. Cam aceasta e lumea creată de grupul de scriitori reuniți de Abaddon Books pentru a scrie The Afterblight Chronicles (în versiunea românească, Cronicile Apocalipsei; primele volume, Supravieţuitorul de Simon Spurrier şi Vindecătoarea de Rebecca Levene au apărut la Millennium Books, în 2009 şi 2010).

Cea de-a treia apariție a seriei, School’s Out, marchează debutul în roman al lui Scott Andrews și, în același timp, o premieră la Abaddon: începerea unui ciclu intern al seriei Afterblight. Eroii romanului sînt elevii colegiului de băieți St.Marks, reuniți în campusul colegiului după ce le-au supraviețuit părinților și rudelor răpuse de molimă. Copii între 10 și 16 ani, băieții de la St.Marks beneficiază, în aparență, de un atu important pentru supraviețuire: școala lor a susținut, în perioada pre-Molimă, un program de instruire pre-militară, astfel încît unii dintre „cadeți” au anumite noțiuni de tactică și strategie. Dar avantajul acesta se transformă într-un coșmar, atunci cînd unul dintre profesori o ia razna și se imaginează a fi un general în fruntea armatei de copii. Profesorul țicnit e secondat de Mac, unul dintre bătăușii școlii, care pîndește fiecare greșeală a mentorului său, cu intenția de a prelua puterea. Li se opune Lee Keegan, un june de 15 ani care și-a pierdut mama și a traversat întreaga țară pentru a se adăposti la St.Marks, unde tatăl său, la rîndul său supraviețuitor, l-a îndemnat să îi aștepte întoarcerea din Irak.

În aparență, avem de-a face cu un conflict maniheist, cei buni contra celor răi. Dar e numai o aparență, fiindcă nimic nu e alb sau negru în societatea post-Molimă. Lee devine, fără să vrea, un asasin cu sînge rece care își pune în permanență la îndoială justețea acțiunilor. În egală măsură, Mac, brutal și sadic, ucigaș și violator, complet amoral după standardele cititorului, posedă propria sa ideologie nu lipsită de logică, prin care își justifică orice act, indiferent cît de crud, iar cititorul ar putea avea vremelnic tentaţia de a-i da dreptate. Sînt scene greu suportabile pentru cei mai slabi de înger în această carte: crucificări, canibalism ritual, băi de sînge (la propriu!). Se confirmă, dacă mai era nevoie, faptul că adulții nu sînt capabili de cruzimea imaginativă de care dau dovadă copiii.

E o carte scrisă alert, cu acțiune non-stop și personaje vii. Cum ar spune americanii, cartea promite și fully delivers.

Addenda: Finalul semi-deschis lăsa loc unor continuări, pe care cei de la Abaddon Books n-au ezitat să le contracteze. Cel de-al doilea volum al seriei, Operation Motherland, a apărut în mai 2009, iar al treilea, The Children’s Crusade, în mai 2010. În sfîrşit, la 3 mai anul acesta, oficialii de la Abaddon au anunţat achiziţionarea drepturilor cinematografice pentru School’s Out, de către Multistory Films, o companie britanică. Bring it on!

Această recenzie a apărut iniţial în Nautilus, august 2009

Reclame

Comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s