O scriere de senectute

Arthur C. Clarke – Mînia lui Dumnezeu • trade paperback, Elit, 1995

Pentru cunoscătorii operei lui Clarke – aşadar aceia care i-au citit măcar scrierile apărute în româneşte – Mînia lui Dumnezeu (The Hammer of God, 1993) va fi, dacă nu o dezamăgire, cel puşin o confirmare a unui adevăr verificat: scriitorii mari nu scriu numai capodopere.

Dacă v-au plăcut Oraşul şi stelele, Întîlnire cu Rama, Sfîrşitul copilăriei sau 2001: O odisee spaţială (cu urmările sale cu tot), nu vă aşteptaţi la vreo revelaţie nemaivăzută în acest roman scris la senectute. Acţiunea e destul de liniară, fără suprize şi, în ciuda eforturilor autorului de a da un oarecare suflu personajelor, acestea nu reuşesc să depăşească un schematism care e cam depăşit. În rest, aflăm o serie de date interesante despre asteroizi şi despre comete, într-un stil care s-ar potrivi mai degrabă unei cărţi de vulgarizare ştiinţifică.

Dacă ar fi ecranizat, romanul acesta s-ar putea transforma într-un film cu spectaculoase efecte vizuale. Un sociolog ar putea găsi interesante prognozele futurologice ale lui Clarke. Pentru un cititor nepretenţios, pentru care science fiction-ul s-a oprit undeva pe vremea bunicului Jules Verne, această carte ar putea constitui o lectură agreabilă pentru o după-amiază caniculară. Pentru cei care-i cunosc autorului adevăratul potenţial, Mînia lui Dumnezeu nu va însemna decît un mare semn de întrebare şi un oftat nostalgic.

Un mare punct negru pentru editorii români, care au ales o copertă absolut insipidă, care ar putea concura cu succes la un premiu pentru „cea mai neinspirată prezentare grafică”.

Acest articol a apărut iniţial în Jurnalul SF, august 1995

Reclame

3 gânduri despre &8222;O scriere de senectute&8221;

  1. Pingback: Ugly Bad Bear's

  2. Pingback: Arthur C. Clarke: 95 de ani de la naştere | Galileo Online

Comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s