O apocalipsă banală, cu vampiri

Guillermo del Toro & Chuck Hogan – The Fall – Harper Collins, 320 pagini, hardcover, 2010

Volumul al doilea al trilogiei lui Guillermo del Toro și Chuck Hogan continuă acțiunea din The Strain (o recenzie a romanului poate fi citită aici), încercînd să aducă un nivel superior de complexitate poveștii. Și eșuează.

Virusul vampiric continuă să se răspîndească în New York-ul aflat în stare de asediu, iar haosul creat este parte a unui plan bine pus la punct de Stăpîn, vampirul primordial, în colaborare cu bătrînul și maleficul magnat Eldritch Palmer. Cei care încearcă să le zădărnicească intențiile de subjugare a omenirii sînt aceiași ca și în primul volum: cercetătorul Ephraim Goodweather, deratizatorul Vassily Fet și bătrînul vînător de vampiri, Abraham Setrakian. Pe măsură ce infrastructura umană se prăbușește iar instaurarea Nopții Eterne pare inevitabilă, prin mijlocirea unor flashback-uri intercalate în narațiune ne este dat să aflăm noi amănunte revelatoare ale istoriei adversității dintre Setrakian și Stăpîn. Acțiunea curge non-stop, urmărită din perspectiva mai multor personaje. Aici apare problema primordială a acestui roman de mijloc al trilogiei: supraîncărcarea în mai multe privințe. În primul rînd, multitudinea de puncte de vedere dăunează, cauzînd o fragmentare inutilă. E greu să te atașezi de protagoniști. O economie de puncte de vedere ar fi fluidizat, după părerea mea, o poveste și așa supraîncărcată și ar fi pus mai multă carne pe scheletele unor personaje insuficient cunoscute. În al doilea rînd, încercările disperate de a scoate la iveală cu orice preţ răul absolut reprezentat de Stăpîn și tabăra vampirilor sporește neverosimilitatea poveștii.

Amalgamul de toposuri ficționale vizitate (de la o Albanie stalinistă cu ecouri medievale, bîntuită în voie de vampiri, la o licitație fițoasă la Sotheby’s; din lagărele de exterminare naziste la Cernobîlul radioactiv; din Viena postbelică la tunelele care unesc Manhattanul de continent) nu „se leagă” deloc. Parcă asistăm la secvențe din mai multe superproducții hollywoodiene montate de-a valma, într-o zadarnică încercare de a conferi coerență și grandoare, căci se simte acut intenția de a conferi aceste atribute unei apocalipse care, cu toate eforturile, rămîne banală. Ba chiar trasă de păr.

O senzație de déja-vu supărător a fost cea care m-a stăpînit pe parcursul celor trei sau patru seri cît m-am luptat să duc lectura acestei cărți la bun sfîrșit. Dacă The Strain a fost un thriller perfect pentru o lectură de vacanță, The Fall nu a reușit să-i calce pe urme. Clișeele și neverosimilitatea au subminat chiar și efectul cinematic vădit dorit de cei doi autori.

Mai sînt cinci zile pînă cînd ultimul segment al trilogiei anunțate va ajunge în librării. Am mari îndoieli însă c-am să mă grăbesc să pun mîna pe The Night Eternal. Răul pare a fi cîștigat, omenirea e destinată să devină sclava vampirilor… Ei și? Apocalipsa lui del Toro și Hogan a trecut pe lîngă mine fără să mă emoționeze cîtuși de puțin.

Acest articol a apărut inițial în Galileo Online, 8 septembrie 2011.

Reclame

2 gânduri despre &8222;O apocalipsă banală, cu vampiri&8221;

  1. Pingback: Un trailer pentru Merishor « Ugly Bad Bear's

  2. Pingback: Despre King, Abercrombie, Doboș, del Toro și Hogan, plus un interviu cu Mironov

Comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s