Bilanţ 2009

La început de an se obişnuieşte ca orice publicaţie care se respectă să îşi invite colaboratorii (şi implicit cititorii) la o discuţie-bilanţ despre cele întîmplate în anul care-a trecut. Prin urmare, poate n-ar strica să discutăm şi aici despre ce a adus 2009 în F&SF-ul românesc.

Din punct de vedere al numărului de volume publicate a fost un an cam la fel de bun ca şi aceia dinainte. Centrul de greutate al pieţei cărţii a rămas acelaşi, şi anume colecţia Nautilus de la Nemira, dar de jur împrejur, în ograda competitorilor, s-au făcut simţite o serie de schimbări care au potenţialul de a crea valuri, repoziţionări menite să aducă un suflu proaspăt în peisajul editorial. Nemira şi Nautilus sînt lideri pe piaţa traducerilor, fapt dovedit de cîteva evenimente editoriale de mare calibru: aducerea la zi a seriei Cîntec de gheaţă şi foc a lui George R. R. Martin, publicarea primelor trei volume din seria Heechee a lui Frederik Pohl, primele două segmente ale seriei Hyperion de Dan Simmons, inaugurarea seriei Cronicilor lui Thomas Covenant de Stephen Donaldson şi schimbarea de look în seria de autor Stephen King (avansată la categoria hardcover), laolaltă cu publicarea primelor două volume din seria Turnul întunecat. Mai e de menţionat şi publicarea în serial a romanului Amendamentul Dawson de Ciprian Mitoceanu pe site-ul Nautilus. Un palmares pe care orice editor, de oriunde, l-ar invidia pe bună dreptate.

Iată însă că tîrgul de carte din vară a adus un nou jucător pe piaţă: Leda a inaugurat o serie nouă F&SF, în prelungirea defunctei Galeria Fantastică de acum cîţiva ani. A debutat în forţă, cu nume mari: Gene Wolfe (cu ciclul Soarelui Nou în traducerea excelentă a Irinei Horea), Robert J. Sawyer, Jack Williamson, A. E. Van Vogt şi Ray Bradbury, iar pe segmentul fantasy, Lian Hearn. Un program editorial relativ echilibrat, menţinerea ilustraţiilor originale ale copertelor şi o bună calitate atît la traduceri cît şi la aspectul grafic au stîrnit în mod clar apetitul cititorilor.

Millennium Press şi-a definit nişele vizate, insistînd pe proza scurtă (mai multe antologii şi culegeri de autor) şi autorii autohtoni (au apărut volume de Liviu Radu, Sebastian A. Corn, George Lazăr şi Doru Stoica), în paralel cu o orientare aparentă către SF-ul comercial în ceea ce priveşte traducerile (primele două volume ale trilogiei Legendele Dunei, un roman de Jeff VanderMeer în franciza Predator şi primul volum al unui ciclu intitulat Cronicile Apocalipsei, un experiment shared world pus la cale de editorii de la Abaddon Books).

Dintre jucătorii tradiţionali de pe piaţa editorială SF sînt pe cale să dispară, practic, editurile Tritonic şi Bastion, cea dintîi prin reorientare către alte genuri, iar cea de-a doua prin absenţa notabilă de la ultimele două mari tîrguri de carte. Pornită frumos în 2008, Alexandria n-a mai publicat nimic din seriile începute (Ursula K. LeGuin şi Gene Wolfe).

În materie de publicaţii periodice stăm la fel de prost ca şi în anii anteriori. Nautilus rămîne singura publicaţie demnă de acest nume care apare constant. Helion-ul timişorean are o periodicitate incertă şi o difuzare aşijderea. Pro-Scris s-a diluat şi pare a-şi fi pierdut interesul pentru actualitatea genului, din momentul schimbării de format. La acest capitol, concluzia e una singură. Revista cu R mare se lasă încă aşteptată. În presa mainstream, genurile F&SF au fost la fel de slab prezentate ca şi în anii precedenţi. Excepţiile i se datorează exclusiv lui Michael Haulică şi rubricilor sale de actualitate a genului din Observator Cultural, Dilemateca şi Ziarul Financiar.

În ceea ce priveşte viaţa fandomului, aceasta s-a desfăşurat, la fel ca în anii precedenţi, mai mult online, pe bloguri. Dintre acestea, CititorSF rămîne lider incontestabil, cu o echipă redutabilă de recenzenţi, cu opinii clare şi nu arareori controversate şi, nu în ultimul rînd, cu Premiile CititorSF care s-au constituit, pentru a doua oară în acest an, într-un barometru fidel al preferinţelor pasionaţilor acestor genuri literare. Cei mai faimoşi dintre fanii F&SF, Bebe şi Nicu, şi-au inaugurat propriul blog, FanSF, scris cu vervă şi cu multă pasiune, iar punctul lor forte îl constituie tentativa de realizare (serializată) a unei liste bibliografice a apariţiilor F&SF de după 1990.

Excepţia notabilă la manifestarea exclusiv online a fandomului a fost iniţiativa de înfiinţare a Societăţii Române de Science Fiction & Fantasy, care a pornit la drum la început de an şi poate deja să se laude cu mai multe realizări notabile: realizarea unei antologii cu proze ale membrilor, reactivarea cenaclului ProspectArt (cu întîlniri lunare), un website actualizat des şi avînd colaborări interesante şi decernarea, la Gaudeamus, a Premiilor SRSFF, acordate pentru serviciile aduse genului în componenta sa românească. Cenaclurile de tradiţie (Quasar din Iaşi, Helion şi H. G. Wells din Timişoara) au continuat să se reunească, dar interesul pentru acţiunile lor a fost în principal local, la fel şi relevanţa acestora. Nici în acest an nu am avut parte de o Convenţie Naţională a iubitorilor de F&SF. În sfîrşit, AtelierKult pare a-şi fi revenit, în cadrul cenaclului online discuţiile sînt animate (şi uneori exagerat de polemice), au loc concursuri periodice de proză şi, de asemenea, în luna noiembrie a fost lansată cea de-a doua antologie cu texte ale membrilor cenaclului (Dansînd pe Marte şi alte povestiri, apărută la Millennium Press, la fel ca prima antologie, cea din 2005).

Cam acesta a fost anul 2009 pentru iubitorii F&SF din România. Într-un an de criză pentru societatea românească ne-am văzut de treabă, fiecare după puteri, iar rezultatele nu-s cu nimic mai prejos faţă de cele din anul precedent. Nu putem decît să sperăm că în 2010 va fi şi mai bine.

articol publicat iniţial în Nautilus, ianuarie 2010

Reclame

Un gând despre &8222;Bilanţ 2009&8221;

  1. Pingback: Metatexte: după două săptămîni | ÎNSEMNĂRI DIN COLŢU' HĂRŢII

Comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s